Jeśli zastanawiasz się jak zrobić alkohol z ryżu, nie jesteś sam! Istnieje wiele różnych metod i wszystkie z nich mogą dać całkiem niezły alkohol. W tym artykule omówimy jedną z tych metod. Ten alkohol jest wytwarzany ze skrobi znajdującej się w ryżu. Ryż musi być najpierw opłukany, a następnie ugotowany w trzech filiżankach niesolonej wody. Po ugotowaniu ryż powinien odpoczywać przez około piętnaście minut. W międzyczasie należy wymieszać trochę drożdży z drobnym proszkiem i posypać nim ciepły ryż. Po odpoczynku ryżu, jesteś gotowy do rozpoczęcia fermentacji.
Pierwszym krokiem w procesie wytwarzania alkoholu z ryżu jest selekcja ryżu. Następnie należy poddać go obróbce poprzez polerowanie i mielenie. Podczas tego procesu ryż zostaje pozbawiony wszelkich warstw tłuszczu, olejów czy białek. Należy pamiętać o delikatnym mieleniu ryżu – zbyt wysoka temperatura wpłynie na wchłanianie wody przez ziarno, a nawet może spowodować pękanie ziaren. Pęknięte jądra nie działają dobrze dla fermentacji.
Poza użyciem drożdży winiarskich do fermentacji ryżu, możesz również zrobić sake w domu używając drożdży piekarniczych lub gorzelniczych. Te dwa rodzaje drożdży sprawią, że ryżowa płukanka będzie miała etanolowy smak. Jednak drożdże winiarskie nie przetwarzają skrobi zawartej w ryżu. Jeśli wolisz zrobić alkohol z ryżu bez grzyba, możesz użyć drożdży gorzelniczych lub piekarskich. Aby zrobić sake, ugotuj ryż z taką ilością wody, aby go przykryć, a następnie pozostaw na około 60 minut.
Po ugotowaniu i wypłukaniu ryżu możesz przystąpić do fermentacji. Aby zrobić świeże wino ryżowe, będziesz potrzebował trzech filiżanek niesolonej wody. Następnie rozłóż ryż na plastikowej desce do krojenia i posyp sproszkowaną kulkę drożdży. Po połączeniu ryżu z drożdżami, będziesz musiał przechowywać gotowe wino w szczelnym słoiku. Gdy będzie zrównoważone pod względem aromatu, smaku i koloru, możesz schłodzić wino ryżowe.
Jeśli używasz słodkiego ryżu kleistego, możesz spróbować zaparzyć go z drożdżami w kształcie kulki. Takie drożdże pozwolą na fermentację dwóch kilogramów słodkiego ryżu. Proces fermentacji jest długi i skomplikowany. Używaj ryżu, który zawiera dużą zawartość skrobi. Pamiętaj, że słodki ryż ma puste ziarna. Drożdże potrzebują cukru, aby go fermentować, co może sprawić, że wino będzie miało kwaśny smak. Jeśli ryż jest zbyt suchy, drożdże nie będą w pełni aktywowane i nie wyprodukują dużo płynu.
Możesz nawet użyć łusek ryżu do destylacji alkoholu. Proces ten jest całkowicie organiczny i nie wytwarza prawie żadnych odpadów. Ogień używany do destylacji wina ryżowego jest wykonany z małych kawałków drewna i łusek ryżu. Proces ten jest również przyjazny dla środowiska, ponieważ odpady ryżowe są ponownie wykorzystywane. Kiedy alkohol jest gotowy, musi fermentować przez co najmniej tydzień, więc wino ryżowe powinno być gotowe w ciągu trzech miesięcy.
Podobne tematy