Jak zrobić galaretkę truskawkową

Jak zrobić galaretkę truskawkową

W okresie letnim galaretka truskawkowa jest idealnym deserem do zrobienia z rodziną. Jest prosta w wykonaniu, niedroga i pyszna. Wspaniale komponuje się z bitą śmietaną, kremem lub lodami. Można go również zapuszkować i przechowywać w zamrażarce.

Aby zrobić galaretkę truskawkową, będziesz potrzebować świeżych truskawek i kilku prostych składników. Możesz również użyć mrożonych truskawek, ale ich smak będzie nieco mniej intensywny. Aby uzyskać bardziej intensywny smak, możesz dodać skórkę z cytryny. Do galaretki możesz dodać także inne smaki.

Potrzebna będzie również żelatyna i pektyna. Jeśli nie masz pektyny, możesz ją kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Pektyna pomoże w zastygnięciu galaretki. Dodanie soku z cytryny również pomoże. Z tego przepisu powstanie galaretka, która jest lekko mętna. Ilość dodanego cukru będzie zależała od cierpkości Twoich truskawek.

Należy umyć i obrać truskawki. Należy również odciąć szypułki. Następnie możesz odszypułkować truskawki. Można je również rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Po rozgnieceniu można je przecedzić przez worek z galaretką lub serek. W ten sposób usuniesz łupiny i pomożesz wydobyć soki. Możesz również użyć sokowirówki, aby pomóc wydobyć sok z jagód. Jeśli używasz sokowirówki elektrycznej, możesz pominąć etap duszenia.

Jeśli nie masz sokowirówki, możesz użyć blendera. Możesz również podgrzać truskawki z cukrem i pektyną. Do zrobienia galaretki truskawkowej możesz też użyć blendera zanurzeniowego.

Aby zrobić galaretkę truskawkową, będziesz musiał najpierw upewnić się, że Twoje słoiki są odpowiednio przygotowane. Oznacza to, że powinny być wysterylizowane. Jeśli używasz szklanych lub stalowych misek, będziesz musiał je opłukać w ciepłej wodzie z mydłem. Upewnij się, że brzegi słoików są czyste. Musisz również upewnić się, że pokrywki są szczelnie zamknięte. Powinieneś również przykryć słoiki blaszanymi pokrywkami. Pomoże to zapobiec powstawaniu kieszeni powietrznych.

Po przygotowaniu słoików, należy ugotować galaretkę przez określony czas. Po upływie wymaganego czasu, będziesz chciał przechowywać galaretkę w lodówce do natychmiastowego użycia. Można również przechowywać galaretkę w zamrażarce do późniejszego wykorzystania. Do puszkowania galaretki można również użyć urządzenia do gotowania w kąpieli wodnej. Dzięki temu galaretka będzie stabilna na półce przez około rok.

Do galaretki truskawkowej możesz również dodać inne owoce. Jeśli chcesz trochę urozmaicić, możesz dodać do swojego przepisu sos jabłkowy, maliny lub jabłka.

Aby zrobić galaretkę truskawkową, będziesz potrzebować również blendera, podstawki pod garnek i niezbyt zimnej powierzchni. Możesz również użyć robota kuchennego, aby zrobić galaretkę. Zajmie to również około piętnastu minut. Po zakończeniu procesu, trzeba będzie dodać galaretkę do kruszonego lodu, a następnie pozostawić mieszaninę przez co najmniej dwie godziny przed podaniem.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *