Aby zrobić tartę jabłkową, najpierw przekrój jabłko na pół, odcinając łodygę i czoło. Obróć je w piekarniku na około 120 stopni, a następnie odetnij pozostałą część, pozostawiając rdzeń w kształcie trójkąta. Pokrój pozostałe jabłko na trzy plastry z płaskim spodem. Powtórz te czynności z pozostałymi dwoma jabłkami. Po pokrojeniu jabłek, skrop je sokiem z cytryny i odstaw na bok. Zapobiegnie to brązowieniu jabłek.
Następnie przygotuj nadzienie jabłkowe. Nadzienie powinno zawierać około jednej filiżanki pokrojonych jabłek. Następnie dodaj mieszankę masła z cukrem i połącz, aż utworzy cienką warstwę na plastrach jabłek. Podczas gdy mieszanka jabłek uwolni trochę płynu, gdy będzie siedzieć w piekarniku, mąka zagęści nadzienie, co zapobiegnie rozlewaniu się jabłek po tartach. Aby zakończyć tartę, posmaruj plasterki jabłek glazurą.
Następnie przygotuj formę do tarty. Zwiń ją wokół wałka do ciasta. Kiedy będzie gotowa, rozwiń ją i wciśnij do formy na tartę. Umieść patelnię w zamrażarce na około 45 minut przed wyłożeniem jej przygotowanym ciastem. Na wierzchu umieść wagę do ciasta, aby zapobiec jego rozpadaniu się. Piecz tartę przez około 40-50 minut, obracając ją raz podczas pieczenia. Nie martw się, soki nie wpłyną na tartę.
Rozwałkuj ciasto do rozmiaru swojej formy do tarty. Lekko oprósz je mąką. Rozwałkuj ciasto, aż będzie miało około 10 cali (25 cm) średnicy. Zwiń ciasto wokół wałka, tak aby przeciągało się przez krawędź. Przełóż ciasto do formy do tarty o średnicy 9 1/2 cala. Upewnij się, że ciasto mieści się w niej równomiernie, a następnie odciśnij nadmiar ciasta z brzegu formy. Umieść formę do tarty na blasze i schładzaj przez co najmniej 15 minut.
Połącz mąkę, cukier puder i sól. Dodaj masło do mieszanki mąki. Wymieszaj do połączenia. Masło powinno utworzyć ciasto lub pastę. Nie zostawiaj żadnych okruchów bez pokrycia. Kontynuuj wyciskanie ciasta, aż będzie się trzymać razem. Uformuj je w płaski prostokąt. Przed pieczeniem odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie wypełnij go plasterkami jabłek i ciesz się! Jeśli nie jesteś w stanie zrobić go od razu, najlepiej będzie go schować do lodówki na okres do dwóch dni.
Podobne tematy