Zwykły pszenny, wieloziarnisty, razowy, słonecznikowy, z makiem – chleb jest wyjątkowym produktem spożywczym, posiadającym zarówno liczne grono miłośników, jak i gamę swoich typów, odmian i rodzajów. Jego szczególna konsystencja, smak i aromat to dla wielu osób przyjemne wspomnienie dzieciństwa czy rodzinnego domu. Dziś na szczęście z pomocą odpowiedniego sprzętu i dawką dobrego nastawienia możemy samodzielnie przygotować we własnej kuchni dokładnie taki chleb, o jakim tylko marzymy!
Chleb z piekarnika – od czego zacząć?
Jeżeli szykujemy się do przygotowania domowej roboty chleba w piekarniku, musimy dokładnie zastanowić się, jaki typ aromatycznego i chrupiącego pieczywa chcemy wyciągnąć z kuchenki. Niezbędne jest bowiem zaopatrzenie się w niezbędne składniki. Do wykonania chleba potrzebować będziemy:
- gotowego zakwasu lub produktów do jego przygotowania,
- mąki pszennej, żytniej lub innej, wybranej według własnych preferencji,
- letniej wody,
- soli.
Jeśli zamiast chleba na zakwasie planujemy piec pieczywo na bazie drożdży, wystarczy zamienić pierwszą linijkę z listy niezbędnych produktów na wspomagające wyrastanie grzyby. Ponadto do przepisu możemy dodać także mak, sezam, kiełki, słonecznik lub inne ulubione ziarna.
Do wykonania domowej roboty chleba potrzebować będziemy także kilku akcesoriów, takich jak waga kuchenna, niezbędna do wyliczenia odpowiednich ilości poszczególnych składników, miarka, forma do pieczenia oraz koszyk do wyrastania chleba.
Czas i pomysł
Kiedy mamy już wszystkie potrzebne składniki, możemy zastanowić się, jaką dokładnie formę przybrać ma nasz wypiek, a następnie odnaleźć najodpowiedniejszy przepis, zawierający dokładne ilości i proporcje składników. Możemy także samodzielnie eksperymentować z recepturą lub użyć standardowego przepisu, wymagającego użycia
- 300 g mąki razowej,
- 300 g mąki żytniej,
- ½ litra wody,
- około pięciu łyżek zakwasu,
- dużej łyżeczki soli,
- ulubionych ziaren lub dodatków.
W przypadku samodzielnego przygotowywania zakwasu należy także uzbroić się w cierpliwość, gdyż proces jego dojrzewania trwa co najmniej od 3 do 5 dni. Gotowy zakwas możemy natomiast starannie wymieszać ze wszystkimi składnikami, a następnie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Warto skorzystać tu z piekarnika z funkcją wyrastania ciasta. Taką możliwość ma urządzenie marki Electrolux – piekarnik parowy seria 700 steamcrisp, który nie tylko pomoże nam wypiec chleb, ale także przygotować zaczyn jeszcze przed rozpoczęciem pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z piekarnika i zmieniamy tryb jego pracy, a także zwiększamy jego temperaturę do 230 stopni.
Do odpowiednio nagrzanego piekarnika wkładamy chleb i pieczemy przez około 40 minut. Nowoczesne piekarniki parowe, takie jak wspomniany wyżej piekarnik Electrolux Steamcrisp, w tym czasie przygotują dla nas pyszny, miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb.
Sposób na zawsze świeży chleb
Tak przygotowany domowej roboty chrupiący chleb prawdopodobnie nie będzie miał okazji stracić na świeżości. Jeśli jednak tak się stanie, z pomocą nowoczesnego piekarnika możemy w kilka chwil przywrócić mu pierwotną konsystencję, chrupkość i aromat. Wystarczy ułożyć kilkudniowe pieczywo w piekarniku, a następnie wybrać z menu specjalny program Regenracja do odświeżania pieczywa. Pamiętajmy także o tym, aby uzupełnić świeżą wodą zbiornik, która po zamianie w parę i przedostaniu się w strukturę chleba skutecznie go odświeży. Do przywrócenia miękkości i chrupkości chleba wystarczy zaledwie kilka minut w piekarniku.
Spróbuj i powtórz!
Jak widać, z pomocą odpowiedniej jakości sprzętu samodzielne przygotowanie chleba nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Po pierwszym udanym pieczeniu, możemy znaleźć kolejne przepisy lub urozmaicać już wypróbowany, dochodząc tym samym do doskonałej wprawy i wyjątkowych umiejętności!
Podobne tematy