Niezależnie od tego, czy planujesz przygotować frytki belgijskie pieczone w piekarniku jako szybką przekąskę, czy też jako dodatek do specjalnego posiłku, istnieje kilka prostych wskazówek, które sprawią, że frytki będą smakować najlepiej. Kluczem do zrobienia dobrych frytek jest upewnienie się, że masz najlepsze składniki i używasz odpowiednich metod.
Na początek musisz obrać i pokroić ziemniaki. Aby uzyskać najlepsze wyniki, chcesz, aby ziemniaki miały około 1/4 cala grubości. Jeśli nie, będą się szybciej przypalać i nie uzyskasz chrupiącej tekstury. Po pokrojeniu, rozłóż je na nieprzywierającej blasze do pieczenia. Skrop je odrobiną oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Jeśli lubisz, dodaj trochę szczypiorku, parmezanu lub ziół. Następnie włóż blachę do piekarnika. Piecz ziemniaki w temperaturze 400 stopni Fahrenheita przez 20 minut. W tym czasie będą chrupać i nabiorą ładnego, złotego koloru. Jeśli nie są jeszcze chrupiące, kontynuuj pieczenie jeszcze przez 5 minut.
Po upieczeniu frytki są gotowe do podania. Wystarczy polać je ulubionym sosem i gotowe! Te frytki są idealne do każdego posiłku, niezależnie od tego, czy jest to śniadanie, lunch, czy kolacja. Świetnie nadają się również jako przekąska na wieczór filmowy. W przeciwieństwie do frytek, frytki belgijskie nie są wypełnione konserwantami i są bezglutenowe.
Najlepsze frytki są zrobione z łoju wołowego, wytopionego tłuszczu, który łatwiej się gotuje i dodaje więcej wołowego smaku. Łój wołowy jest również mniej podatny na przypalenia.
Kiedy frytki skończą się piec, wyjmij je z piekarnika. Jeśli nie są wystarczająco chrupiące, możesz je odwrócić i piec przez kolejne pięć minut. Możesz dodać sól i dodatkowe przyprawy do frytek, gdy są gorące, aby nadać im więcej smaku. Kiedy już to zrobisz, możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Jeśli nie masz silikonowej maty wielokrotnego użytku, możesz użyć papieru pergaminowego do pieczenia. Papier pergaminowy pomoże Ci również w łatwym sprzątaniu.
Upewnij się, że używasz dużej łopatki podczas przewracania frytek. Pomoże to uzyskać równomierną chrupkość z każdej strony. Być może będziesz musiał dostosować temperaturę oleju, aby upewnić się, że frytki są dokładnie ugotowane.
Ważne jest również, aby używać świeżej folii podczas przygotowywania tych frytek. Gdy gotujesz je po raz pierwszy, uwalniają dużo lepkiej skrobi, więc upewnij się, że używasz świeżej folii. Kiedy gotujesz frytki, najlepiej robić to w małych partiach.
Moczenie ziemniaków przed pieczeniem to również dobry pomysł. Moczenie ich w wodzie i oliwie z oliwek przed pieczeniem to świetny sposób, aby upewnić się, że są wyjątkowo delikatne. Możesz również namoczyć je przez kilka godzin lub przez noc przed pieczeniem.
Ważne jest również, aby sprawdzić swoje frytki w ostatnich dziesięciu minutach pieczenia. Jeśli stają się zbyt mięsiste, być może trzeba je odwrócić lub przesunąć na chłodniejsze brzegi blachy. Być może trzeba będzie również dodać trochę dodatkowego oleju do blachy.
Podobne tematy