Dodanie galaretki paprykowej do pieczeni ze schabu to prosty i łatwy sposób na dodanie odrobiny smaku. Ta pikantna, ostra galaretka jest świetnym sposobem na doprawienie wieprzowiny i może być również użyta do glazurowania wieprzowiny. Może być również używana jako sos do maczania hamburgerów lub łososia i może być połączona z serkiem śmietankowym, aby stworzyć pyszny dip do krakersów.
Aby zrobić własną galaretkę z papryki, połącz paprykę, margarynę lub masło, cukier i cynamon w dużym rondlu. Podgrzej do wrzenia. Dodaj sól i czarny pieprz, a następnie pozostaw mieszaninę do ostygnięcia. Jeśli nie masz pod ręką żadnego z tych składników, możesz użyć galaretki malinowej bez pestek. Jeśli szukasz mniej pikantnej opcji, użyj galaretki morelowej.
Przed gotowaniem, dopraw swoją wieprzowinę solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i cebulą w proszku. Umieść wieprzowinę w płytkiej patelni i przykryj folią. Piecz w piekarniku o temperaturze 425 stopni F przez 20 minut. Po 20 minutach, odwróć wieprzowinę szczypcami i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut. Kiedy wieprzowina jest gotowa, przykryj ją folią i odstaw, aby odpoczęła. Po odpoczynku wewnętrzna temperatura wieprzowiny wzrośnie o pięć do dziesięciu stopni. Po odpoczynku, temperatura wewnętrzna wieprzowiny powinna wynosić około 130 do 135 stopni.
Gdy wieprzowina osiągnie pożądaną temperaturę, usuń ją ze źródła ciepła. Pozwól wieprzowinie odpocząć przez około pięć minut. Gdy wieprzowina odpocznie, możesz pokroić ją w cienkie plastry. Możesz podawać ją z zieloną sałatą lub z pieczonymi ziemniakami. Jeśli wolisz, możesz posmarować plastry galaretką z papryki przed podaniem.
Jeśli szukasz lekko pikantnego smaku, użyj mieszanki papryki i chile w proszku. Możesz też użyć kminku i cynamonu. Możesz również użyć cydru jabłkowego do odgazowania patelni po usmażeniu wieprzowiny. Dzięki temu usuniesz przyrumienione cząstki.
Zanim podasz wieprzowinę, posmaruj wierzch mieszanką galaretki paprykowej. Możesz również podać wieprzowinę z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą. Jeśli nie chcesz używać galaretki paprykowej, możesz użyć płynnej galaretki, którą wymieszałeś z kwaśną śmietaną. Ewentualnie możesz dodać tę galaretkę do swoich burgerów lub łososia, aby uzyskać dodatkowego kopa.
Możesz również zrobić własną galaretkę z pieprzu, lub możesz kupić gotową wersję. Szef kuchni Frank Brigtsen, pochodzący z Nowego Orleanu, zaleca zrobienie własnej galaretki pieprzowej, ale poleca też zakupienie jej w sklepie. Używał on również galaretki pieprzowej jako pędzla na łososiu.
Jeśli zdecydujesz się dodać galaretkę z pieprzu do pieczeni ze schabu, pamiętaj, aby wyjąć pieczeń z piekarnika, gdy temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 130 do 135 stopni. Jeśli zostawisz ją dłużej w piekarniku, może stać się sucha i bez smaku. Galaretka zastygnie w miarę stygnięcia, ale jeśli nie chcesz czekać, możesz po prostu posmarować schab galaretką, gdy jest jeszcze gorący.
Podobne tematy